Test přestavníků

26.01.2012 13:32

K Vánocům jsem dostal něco málo kolejiva, zacož jsem rád. Je to dobré v tom, že se mohu s tím seznámit a otestovat vůbec dříve než se pustím do nějaké té stavby. Je vhodné si předem vše osahat a vyzkoušet jak to funguje. Jak zjištuji, tak samotná stavba předpokládá mnoho příprav. Bezesporu k tomu patří i způsob, jakým budeme například přestavovat výhybky. Pořídil jsem si proto několik přestavníků. Ono něco je o tom číst a něco jiného je mít přímo před sebou. Jsem rád, že jsem se rozhodl jít cestou postupného seznamování a testování jednotlivých částí. Každý přestavník má plusy a mínusy. Takže to chce si zvolit cestu, kde těch mínusů bude co nejméně (pro někoho bude rozhodující cena. Cenová rozmezí přestavníků jsou si však hodně podobná). V konečné fázi si myslím, že se spíše bude rozhodovat o spolehlivosti a co nejmenší pracnosti zapojení přestavníku.

Proto jsem se rozhodl pro toto testování, abych si ověřil zdali tomu tak opravdu je.

Pořídil jsem si tedy na testování elektromagnetický přestavník od firmy Peco (+ přepínače na polaritu srdcovky, signalizaci do ovladacího pultu, či na přehazování polarity u vratné smyčky), motorický přestavník Tillig (má již v sobě vyvedené dráty na připojení srdcovky a výstup na polohu vyhýbky na ovládacím pultu) a motorický přestavník Tortoise (podobný jako je Tillig). Přemýšlím také o tom, že si na test pořídím ještě servo. Teprve získávám informace co vše je k tomu třeba koupit, aby se to dalo zprovoznit. Chci vyčerpat všechny možnosti a pak se rozhodnout.

U přestavníku Peco je dobré, že si můžete zvolit jednotlivé části dle potřeby použití. Je to velmi jednoduchý mechanismus, takže si myslím, že pokud ho nespálíte (musí se použít mžitkový spínač), tak bude spolehlivě fungovat. Přestavník je stále pod napětím (někde jsem četl, že je třeba počítat s větším odběrem proudu). Síla přestavování by mohla být silnější, i když u kolejiva peco přítlak jazyku k opornici zajištujě ještě navíc pružinka. Což je dobré neboť přestavník nemá drženou koncovou polohu. Bez pružinky pak správně nedoléha jazyk. Přidávné přepínače pod přestavník či nad něj se používají pro napájení srdcovky a tím správné polarity v koleji, pro siganlizaci na ovládacím pultu či přehazovaní polarity u vratné smyčky. Pro použití pro digitální ovládání je třeba dokoupit dekoder pro elektromagnetické přestavníky.

U přestavníku Tillig se mi líbí, že se pohybuje pomalu a přehazování je více podobné skutečnosti. Pomalost vinutí motorku by se dalo ještě asi snížit vhodným odporem.  V koncových polohách se vypíná. Dají se tedy použít páčkové přepínače On-ON. Další věcí je, že má rovnou vyvedeny kablíky na připojení napájení srdcovky (správná polarita napájení) a signalizaci na ovládací pult. Je dosti rozměrově velký a mám takové tušení, že by při více vyhýbkách u sebe mohl dělat problém s přimontováním na spodek desky. Tah přehození má docela sílu a nemá tedy problém s přehozením výhybky i spružinkou. Tady by bylo vhodné spíše pružinku odstranit, aby pohyb přehození byl právě věrohodnější. Co mě však hodně vádí je nastavení přestavníku. Rozebrat ho a nastavit jej, je opravdu ťitěrná práce a i podle návodu se mi to nepodařilo nastavit na 100%. Přeci jen je přestavník primárně nastaven pro velikost TT. Pro použití pro digitální ovládání je třeba dokoupit dekoder pro motorické přestavníky. 

U přestaníku Tortoise (želva) je tak trochu škoda, že se mi  sním nepodařilo vyhýbku vůbec přehodit. Testovat budu ještě jednou až vyměním přiložený drátek za silnější. Přidělaný drát je podle mě moc měkký a nemá tedy sílu na přehození nebo se mi to prostě nepodařilo správně nastavit. Ověřím až seženu tvrdší drát. Rozměrově je přestavník poměrně velký, ale na rozdíl od Tilligu je stavěn na výšku. Takže rozměr pro upevnění je zas výhodnější než u Tilligu. Postrádám lepší popis v plánku k přestavníku. Ještě mě čeká pokus omyl pro připojení srdcovky a signalizaci pro ovládací pult. Pro použití pro digitální ovládání je třeba dokoupit dekoder, který však jak vím není u nás zatím k dostání, ale nějaké náznaky jsem již na diskuzi objevil, tak uvidíme. 

Všechny přestavníky jsou dosti hlučné. Buď silně cvaknou nebo vrčej. To však není zas tak strašný po zabudování pod panel.

2.6.2013 

Přestavník želva - je považován za velmi kvalitní a spolehlivý přestavník. Velmi oblíben mezi modeláři. Lepší je použít drát 0,8mm pro silnější doraz namísto 0,6mm, ale to záleží jak kdo je s tím spokojen.  

15.8.2013

Dekodér pod želvu - dokoupil jsem si pro testování dekodér přímo pro přestavník želva. Musím říci, že pracuje parádně. Jak je vidět na snímku prodlužuje želvu ve stejném tvaru, takže do stran nezabere žádné místo a je tedy přímo schován pod přestavníkem. Nastavení je jednoduché. Na desce jsou 2 vývody, kam se zasouvá spojka. Pro nastavení adresy dekodéru se spojka zasune do spodní zástrčky a po přiřazení adresy se spojka vysune. Pokud chceme nastavit obrácený chod želvy, tak se buď spojka zasune nebo nezasune na vrchní zastrčku, právě podle toho jakým směrem chceme, aby se želva pohybovala. Klasické vývody od želvy jsou zachovány vpředu. Dekodér prodlouží výšku přestavníku s čím je tedy třeba počítat. 

viz: https://ukrecka.webnode.cz/fotogalerie-zeleznice/dcc/test-prestavniku/

 

—————

Zpět